Notícies socis
Uns disruptors endocrins presents a la dieta poden alterar el metabolisme de la glucosa i augmentar el risc de diabetis tipus 2
Investigadors de l’àrea de recerca d’Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’IISPV-URV.
Un estudi de l’IISPV-URV observa com aquests compostos, anomenats PFOS, s’ingereixen, sobretot, a través de peix i marisc, i ou.
El sulfonat de perfluorooctà (PFOS) és un disruptor endocrí -substància que altera el sistema hormonal de l’organisme- que es pot ingerir a través dels aliments que mengem. Les persones més exposades a aquest compost, que és aportat majoritàriament pels peixos, mariscs i els ous, tenen més risc de desenvolupar alteracions en el metabolisme de la glucosa i per tant de desenvolupar una diabetis tipus 2. Aquesta és la principal conclusió d’una recerca liderada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que formen part del consorci CIBERObn de l’Institut de Salut Carlos III.
Continuem aquest mes de març de 2024 amb un article publicat per clinicbarcelona.org el 24 de març de 2024
Investigadores del Clínic-IDIBAPS obtenen cèl·lules productores d’insulina a partir de fibroblasts humans
El mètode, publicat a la revista Communications Biology, permet transformar de forma directa els fibroblasts de la pell en cèl·lules productores d'insulina amb capacitat per respondre a la glucosa, introduint només cinc factors de transcripció.
La reprogramació directa permet la transformació d’un tipus cel·lular especialitzat en un altre, sense necessitat de passar per un estat intermedi de cèl·lules mare pluripotents. En malalties com la diabetis de tipus 1, aquesta tècnica es postula com a estratègia per a reemplaçar les cèl·lules beta pancreàtiques perdudes que són les encarregades de secretar l'hormona insulina.